Hej!

Mitt namn är Jimmy Alexander Lidberg, och jag är född den 13 april 1982.

Här nedan följer en sammanfattning om mig som min manager har sammanfattat från källan Wikipedia:

Lidberg är uppväxt i Farsta och på Södermalm i Stockholm och har tagit ett flertal titlar i brottning. Jimmy Lidberg blev redan som sjuttonåring svensk seniormästare för första gången. Han är för närvarande proffs i Tyskland. Lidberg har både tre raka EM-medaljer och tre raka VM-medaljer vilket är unikt inom svensk brottning. Totalt har han hittills tagit åtta medaljer från internationella seniormästerskap. Jimmy har vid flera tillfällen varit rankad som nr 1 i världen i sin viktklass. Lidbergs raka VM-svit med medaljer tre VM i rad är från 2009 till 2011. Under OS i London 2012 tog Lidberg brons i sin viktklass. OS är det absolut största som finns inom brottningen!

Jimmy Lidberg är utbildad och verksam som fystränare. Han föreläser även en del. Han har ett stort social engagemang och har tränat allt från pojk- och flicklag till stora seniorlag inom ishockey och fotboll.


Här nedan kan ni följa 10 frågor som Jimmy besvarat om sig själv

Hur tränar du?

‒ Mycket. Det är ett helt företag att göra en OS-satsning. Jag måste hitta de bästa att sparra mot, och det innebär att jag måste resa en hel del. I år har jag varit utomlands kanske 60, 70 procent av tiden. För att möta motstånd på högsta världsnivå åker jag oftast till öststater, främst Ukraina. Och jag reser en del här i Sverige också.

Vad säger familjen?

‒ Ja, det är svårt. Men jag tar ofta med familjen. Förra året var jag på långväga träning och tävling 190 dagar, och de var med på kanske 70 av dem. Men det kostar förstås mycket.

Hur går det ihop?

‒ Det är sponsorer, förbundet, tävlingar i Tyskland och, ja, som sagt, jag driver ett företag där träning, ekonomi och resultat hänger ihop. Bara träningen är heltid, och tuff.

Tjänar du mycket som brottarproffs?

‒ Som topp-tio i världen har du en vanlig knegarlön. De senaste åren är jag topp-tre och tjänar lite mer. Men inte så att jag kan lägga undan och leva på besparingar efter karriären.

Vad ska du leva på då?

‒ Jag har förstås lärt mig mycket av att driva detta företag i många år. Det gäller att förvalta kunskaperna. Det finns många branscher jag kan jobba inom. Hälsa, fysträning, jag föreläser redan en del när jag hinner. Hur man driver ett företag effektivt. Martin har valt lite andra vägar än jag kommer att göra efter elitsatsningen.

Martin ja, många jämför er…

‒ Det kan vara lite jobbigt. Har han lärt dig allt? frågar folk, men det är inte så. De som kan brottning vet att jag har en helt annorlunda stil.

Har du varit i skuggan…

‒ Nej, inte alls. Jag har förstås varit jätteglad för hans framgångar. Jag är ju så mycket yngre. Jag började brottas för att jag blev inspirerade av min bror

Båda bröderna växte upp i Farsta. Jimmy är nio år yngre och när Martin tog EM- och VM-guld för att sedan sluta brottas, då var lillbrorsan bara i början på sin karriär. Han hade då för länge sedan flyttat från Farsta med familjen. Men Farsta kommer alltid att vara ett epicentrum för familjen Lidberg.

‒ Javisst. Jag är ofta där och träffar mina gamla kompisar. Vi har känt varandra sedan barnsben. Farmor har väl bott i Farsta i 50 år nu, och farsan är där i stort sett varje dag. Farsta är för alltid en stor del i familjen Lidbergs hjärtan.

Lilla Farsta fostrade två av världens bästa brottare…

‒ Ja, så kan det bli. Och Sverige är ju också ganska litet i brottarsammanhang. Internationellt är det ju en stor idrott. I ett VM är 120 ‒ 130 nationer med och brottas om medaljerna…

Och trots det vimlar det av svenska stjärnor från långt innan Pelle Svenssons, Frank Anderssons och din tid. Varför?

‒ Tradition betyder mycket. I andra länder med långt många fler utövare, och bra mycket bredare toppskikt, där förundras folk över att vi får fram så många mästare. Okey, vi har bra mat, bra gym, vi är disciplinerade och kan underkasta oss hård träning. Men vi har framförallt en tradition i vårt fina föreningsliv av att hjälpa varandra, att hjälpa nästa generation. När jag började fick jag tips av Frank Andersson. Jag och Ara hjälper de yngre killarna här i Spårvägen.

Och du har startat en ny brottarklubb…

‒ Ja, tillsammans med andra körde jag igång i Huddinge. Huddinge BK. Vi fick mycket hjälp av kommunen och var ute i skolor och berättade om brottning. Vi ordnade lokaler. Vi startade och fick igång klubben.

‒ Nu har jag inte tid längre. Jag måste ägna mig åt det sista i min elitkarriär. Men Huddinge BK är nu landets största ungdomsklubb med många blivande stjärnor om de satsar ordentligt. Men det krävs mycket. Brottning ät en tuff idrott.

Vilka egenskaper kännetecknar en bra brottare?

‒ Tja, du måste vara stark som en tyngdlyftare, och samtidigt smidig som en gymnast. Ska du bli riktigt bra måste du dessutom vara smart som en schackspelare och uthållig som en maratonlöpare. Det sliter på kroppen om man, som jag, har hållit på med det på heltid i tio år.